Huiselijk geweld

Wat te doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld door iemand uit de huiselijke kring. Dit kunnen partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden zijn. Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland. Het kan iedereen overkomen.

Huiselijk geweld is niet alleen lichamelijk. Het kan ook gaan om vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik of financiële uitbuiting. Iedereen kan ermee te maken krijgen. En het is altijd ingrijpend. Thuis is dan geen veilige plek meer. Dit geldt voor kinderen en volwassenen.

Voor slachtoffers is het vaak moeilijk om de situatie te veranderen. Hulp vragen aan mensen in de omgeving kan een eerste stap zijn. Tekenen van huiselijk geweld kunnen zijn: blauwe plekken, stemmingswisselingen, agressief gedrag, slechte persoonlijke verzorging of juist overdreven nette verzorging. Ook rondhangen op straat, nooit huilen en hyperventilatie kunnen tekenen zijn.

Vermoedt u huiselijk geweld bij iemand? Probeer dit dan te bespreken. Lukt dit niet of kan dit niet en denkt u echt dat er iets aan de hand is? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of ga naar www.veiligthuisutrecht.nl. Ook voor tips en hulp.

Wat heeft u nodig?