Speciaal onderwijs
Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden.
Passend onderwijs
Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. De school is verantwoordelijk om een passende onderwijsplek te bieden. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft.
Samenwerkingsverband
Gewone scholen en scholen uit het speciaal onderwijs werken samen. Binnen dit samenwerkingsverband maken zij afspraken, zodat alle kinderen in de regio een passende plek kunnen krijgen.
Speciaal basisonderwijs
Speciaal basisonderwijs is voor kinderen die moeilijk leren en extra zorg nodig hebben. Op gewone basisscholen is de zorg voor deze kinderen niet genoeg. Ook andere kinderen die speciale aandacht nodig hebben, kunnen hier terecht. De kinderen zitten in kleinere klassen en krijgen extra hulp.
Deze scholen hebben dezelfde doelen als gewone basisscholen, maar de kinderen krijgen meer tijd om die doelen te halen. Het speciaal basisonderwijs helpt leerlingen om naar regulier voortgezet onderwijs te gaan.
Het (voortgezet) speciaal onderwijs
Speciaal onderwijs is voor leerlingen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. Het is ook voor kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen die veel zorg nodig hebben. In het reguliere onderwijs is de zorg voor deze kinderen niet genoeg.
Er is speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso). Kinderen kunnen op het vso blijven tot en met het schooljaar waarin ze 20 jaar worden. Daarna volgt regulier onderwijs, een baan of dagbesteding.
Wat heeft u nodig?
Hulp bij problemen op school
Lopen er dingen niet goed op school? Zit uw kind niet goed in zijn vel? Helpt een gesprek met de leerkracht van uw kind niet of is er meer aan de hand?
Passend en speciaal onderwijs
Volgens de Wet Passend Onderwijs moeten scholen ieder kind passend onderwijs geven.