Scheiden en daarna
Bij scheiden moet u veel regelen, voor uzelf en eventueel voor uw kinderen.
Hebben u en uw partner besloten om te scheiden? Dit is een grote stap. Bij een scheiding moet u veel regelen. Dit kan soms lastig zijn. U moet bepalen wie waar gaat wonen en de spullen verdelen. Ook moet u afspraken maken over bijvoorbeeld uw pensioen. Probeer zoveel mogelijk samen te regelen. Spreek anders duidelijk af wie wat doet. Leg alle afspraken vast om misverstanden te voorkomen.
Heeft u kinderen? Dan moet u ook de zorg en opvoeding verdelen. Voor kinderen jonger dan 18 jaar moet u samen een ouderschapsplan maken. Hierin legt u alle afspraken over de zorg voor uw kinderen vast.
Een scheiding is vaak ingrijpend voor kinderen. Ze kunnen verdrietig of angstig zijn of zich schuldig voelen. Help uw kinderen door aandacht te hebben voor hun gevoelens. Let op hun signalen. Vertel hen dat de scheiding niet hun schuld is. En dat u en uw partner nog steeds van hen houden.
Tips
- Vertel uw kinderen wat u van plan bent. Wacht hier niet te lang mee. Wees eerlijk en vertel hetzelfde verhaal.
- Betrek uw kinderen niet in het conflict. Spreek geen kwaad over uw ex-partner. Laat uw kind niet kiezen tussen u beiden.
- Vertel familie en vrienden rond dezelfde tijd als de kinderen. Dan hoeven de kinderen geen geheim te bewaren.
- Veel mensen denken dat ze een advocaat nodig hebben bij een scheiding. Dit is niet altijd waar. Probeer eerst mediation. Dan verloopt de scheiding vaak beter.
Wat heeft u nodig?
Emotionele hulp bij scheiding
Een scheiding is een gebeurtenis met grote gevolgen. Door een scheiding verandert er veel in uw eigen leven, maar ook in het leven van uw partner en kinderen.
Onafhankelijke hulp bij scheiding
Een scheidingsbemiddelaar, scheidingscoach of scheidingsmediator kan u helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan.
Ouderschapsplan en omgangsregeling
Gaat u scheiden en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u een ouderschapsplan maken.