Jeugdwet
Het regelen van jeugdhulp is een taak van de gemeente. Daardoor is het makkelijker om de zorg aan kinderen en jongeren dichtbij huis te geven.
Het regelen van jeugdhulp is een taak van de gemeente. Daardoor is het makkelijker om de zorg aan kinderen en jongeren dichtbij huis te geven. In de Jeugdwet staat wat de gemeente moet doen voor kinderen, jongeren en gezinnen.
In de Jeugdwet staat dat de gemeente moet zorgen voor alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld voor hulp aan huis, als er problemen zijn in een gezin. En voor het helpen van jongeren met een beperking, geestelijke problemen of problemen bij opgroeien. Of voor kinderen die iets strafbaars hebben gedaan. Ook maatregelen om kindermishandeling aan te pakken horen erbij. Soms zijn er situaties waardoor kinderen niet meer thuis kunnen wonen. De gemeente zorgt dan dat zij ergens anders kunnen wonen.
De gemeente geeft advies over hulp die bij de vragen en de situatie van kinderen en hun ouders past. Daarna kiest de gemeente samen met kinderen en hun ouders welke hulp het beste is. Verder moet de gemeente ervoor zorgen dat die hulp er ook echt komt. En dat de kwaliteit van de hulp goed is. Als er wachtlijsten zijn bij zorgaanbieders, kunt u dit bespreken met de gemeente.
Een belangrijk doel van de Jeugdwet is dat kinderen en hun ouders zelf zoveel mogelijk de baas blijven over hun leven. Ook als ze problemen hebben. En dat ze samen met mensen in hun eigen omgeving en met hulpverleners op zoek gaan naar oplossingen.
Wat heeft u nodig?
Advies van een cliƫntondersteuner (OCO)
Een onafhankelijke cliƫntondersteuner (OCO) helpt u (gratis) om uw hulpvraag duidelijk te krijgen.
Financiering jeugdhulp
Krijgt uw kind jeugdhulp vanuit de Jeugdwet? Dan worden deze kosten vergoed door de gemeente. Dit kan via zorg in natura of een persoonsgebonden budget (PGB).
Hoogbegaafdheid bij kinderen
Hoogbegaafd betekent dat iemand erg slim is. Hoogbegaafdheid gaat niet alleen over intelligentie. Ook creativiteit en doorzettingsvermogen spelen een rol.
Hulp bij pleegzorg
Bij pleegzorg gaat het kind (tijdelijk) uit het eigen gezin, als andere hulp in het gezin niet genoeg is.
Kinderen met een beperking
Kinderen met een beperking hebben vaak hulp nodig, zoals aangepaste materialen of begeleiding.
Kinderen met een gedragsprobleem
Als kinderen langere tijd storend gedrag vertonen, is dat negatief voor het kind en de omgeving. Dan is er hulp nodig.
Weerbaarheid en psychische klachten bij kinderen
Is uw kind bang of verlegen? Heeft uw kind faalangst of psychische klachten? Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf.
Woonplaatsbeginsel Jeugdwet
Soms wonen de jeugdigen niet in dezelfde gemeente als de ouders. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt dan welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp.